pondělí 5. května 2008

Jak se zbavit bolesti chodidel ?


Asi někdo znáte tu nesnesitelnou bolest zapnutých nohou v lyžácích. Já jsem měl to štěstí , že do letošní sezóny jsem jí neznal. Ale loni jsem si koupil nové boty Tecnica a po půl hodině lyžování mě začala nesnesitelně pálit chodidla. Nepomohla ani náhrada standartní vložky za ortopedickou. Proto jsem se rozhodl pro vložku SIDAS Snow+. Vloni jsem se tedy vydal do Montana Swiss Shopu v OC Nové Butovice. Tam se mě ujal Peter Purda ( mimochodem velice příjemný člověk ) a odkázal mě na specialistu na tvarování vložek SIDAS ( Radek Pešina ). Ten mi doporučil lepší ( ale i dražší ) verzi SIDAS Ski Custom Pro. Ta se narozdíl od Snow+ tvaruje přesně na míru. Nejdříve vybral velikost a dal je na tvrdou podložku. Usadil mi na ně nohy a nakreslil si rysky - vzadu na vložce = osa chodidla a pod prsty = osa kloubu palce. Pak mě postavil na tvarovací stroj. Ten slouží k získání přesného otisku chodidla - formy - a následnému tvarování vložky. Důležité je, stát ve zpřímeném postoji, nezaklánět se a snažit se tlak rozložit rovnoměrně na obě nohy ( což je vzhledem k tomu, že se tvaruje nejdříve jedna vložka a poté druhá dost těžké ). Tvarování probíhá pomocí dvou speciálních gumových vaků naplněných silikonovým granulátem a vzduchem. Tvarujete si vložku vlastní vahou těla a fixace tvaru pak probíhá pomocí odsátí vzduchu z vaku. Takže si připadáte jako když se propadáte do bahna. Po zhotovení otisků chodidel se nahřejí vložky ve speciální pícce a vloží se do natvarované "formy" kde se usadí. Pak jsem si na ně opět stoupnul a 5 minut tvaroval váhou vlastního těla. Následovalo obkreslení prstů na vložku ( pro zastřihnutí do požadované velikosti ) a pasování do botiček lyžáků. Nezapoměňte si je vzít s sebou !!! Já je neměl a naštěstí měli v prodejně ve stejné velikosti i moje boty. Vložku si totiž zkoušíte v botě. Celá akce trvala asi hodinku a stále mě 1780 Kč. V sobotu jsem je samozřejmě hned vyzkoušel a byl jsem příjemně překvapený.
Bolest sice úplně nezmizela ( je to už spíš jen takový méně příjemný tlak do chodidel ), ale je rozhodně snesitelnější než "španělská bota" na začátku . Navíc nová vložka narozdíl od té původní perfektně vyplní botičku a noha je najednou perfektně usazená nejen v předozadním ale i v bočním směru. Prsty přitom mají pořád dost místa i na jemné pohyby. Klenba je perfektně podepřená a najednou v botách cítíte i jemné signály od lyží. V botách Tecnica Vento 8 s vložkami Sidas jsem nalyžoval přes 100 hodin a s klidným srdcem je mohu doporučit. Hlavně lidem po úrazu ( jako jsem třeba já ) nebo lidem se zborcenou klenbou.

1 komentář:

Marta řekl(a)...

Podle mě chodidla bolí hlavně ze špatných bot. Znám takové ženy, co si třeba koupí boty i přesto, že jim úplně nesedí, to já bych teda nepřežila. Vždycky zkouším hrozně dlouho a dokud nenajdu boty, ve kterých se mi jde fakt pohodlně, tak žádné nakoupím. Teď jsem třeba koukala na CCC leták a pár se mi jich tam líbilo, tak se tam asi zítra po práci zastavím. :-)