středa 30. dubna 2008

Dobrý nákup



Včera dorazil maník z DPD a dovezl mi nové boty na lyže. Jedná se o Fischer Soma X-FIRE sezóna 06/07.

Koupil jsem je na eBay.de za 77,01 EUR ( což je při současném kurzu 1980 Kč ) včetně DPH, dopravy a pojištění.
Jen tak pro zajímavost - na kuplyze.cz je mají ve výprodeji za 8991,- Kč. Suma sumárum jsem tedy ušetřil asi 7000,- Kč. A to vůbec není špatné :-) . Sice si spousta lidí řekne, že se jedná o 2 roky starý model ale věřte, že ve ski businessu se většinou modely radikálně obměňují po asi 3 letech. Pak se vždy na nich vyřádí jen marketing a design department a prodává je jako naprostou novinku.

Například letošní boty Soma RC4 Progressor jsou úplně stejné ( navíc flex index 120 ) jen mají jinou barevnou kombinaci.
Ale zpátky k botám X-Fire. Jedná se vynikající sportovní lyžařské boty s flex indexem 130 ( pro laiky - flex index označuje tuhost boty v nákleku, tzn. jak lehce/těžce jde ohnout v kotníku ) - tedy dostatečným pro mé potřeby. Fischer je zařadil jako nejvyšší model kategorie Sport Performance, což znamená, že se jedná o asi 3 nejvyšší model z komerční nabídky. Výše jsou pouze RC4 a pak samozřejmě semi-plugs a racing plugs ( tedy boty polozávodní a závodní). V sezóně 2006/2007 Fischer přišel s novým designem a s technologií Soma Tec. Znamená to tedy, že boty zapnuté ve vázání při rovnoběžném postavení lyží umožňují přirozené vyosením chodidel do V ( většina ostatních výrobců zatím preferuje rovnoběžně podstavená chodidla i když už u nejvyšších modelů pomalu toto vyosení zavádí).

Na webu Fischer-ski.cz o koncepci SOMA Tec najdete následující :

" Technologie bot Soma-Tec umožňuje optimální přenos sil a lehký, dynamický přechod z hrany na hranu. Současně jsou značně odlehčeny klouby. Nohy jsou ve svém přirozeném, uvolněném V-postavení. V této poloze zůstávají kolena při naklonění v paralelním postavení. Tyto anatomické předpoklady zohlednil Fischer v technologii Soma-Tech při vývoji svých lyžařských bot a výsledek zdokonalil. Přirozené V-postavení nohou je ve všech modelech lyžařských bot samozřejmostí, zatímco lyže jsou v paralelním postavení. Ani kolena, ani nohy se nemusí přetáčet směrem dovnitř. Vynaložené síly jsou menší a dynamický přechod z hrany na hranu je jednodušší. To tvrdí také naši jezdci Světového poháru. "

Jasně, může se jednat o marketingové žvásty, ale zkušenosti několika lidí z lyžařské branže jsou pozitivní. A i procento závodníku, kteří navzdory tomu, že nejezdí lyže FISCHER , používají boty této značky je docela vysoké. Zdá se , že žluté Fischer RC4 začínají ve světovém poháru pomalu nahrazovat legendární modré Lange WorldCup.
Docela dobrá diskuse o SOMA technologii je na serveru SNOW.CZ.

Až do teď jsem jezdil boty Tecnica Vento 8 a jednalo se o slušné boty. Flex index je sice u této boty někde na hranici 70, ale u bot Tecnica je nutné vždy připočítat asi 20 bodů ( takže jsou to boty s flex indexem cca. 90 - pocitově nejsou o tolik měkčí než třeba vyzkoušené Nordica HotRod s FI 115). Při razantnějších obloucích na konci sezóny (kdy jsem byl nejvíce vyježďený) jsem cítil že jsou na limitu a nedrží. A proto jsem sháněl tvrdší a agresivnější botu. A tou bezpochyby Fischer X-Fire je.

Už se těším na zkoušku na sněhu....

Žádné komentáře: